
ارز فیات به همان پول رایج کشورها گفته میشود. برای مثال دلار، یورو، ریال و … همان ارز فیات هستند. ارز فیات یک مرحله پیشرفته تر از مرحله پیشین خود یعنی مبادله کالا با کالا بود. پیش از اختراع ارز فیات، افراد معمولا توسط طلا و سکه مبادلاتشان را انجام میدادند.
از جمله تفاوتهای مهم ارز فیات و ارز دیجیتال میتوان به قابلیت کنترل و یا عدم کنترل آن توسط حکومتها نام برد. ارز فیات را حکومت کشورهای مختلف با توجه به اینکه چه کشوری باشد تعیین میکند و نوع آن در کشورهای مختلف متفاوت است، اما ارز دیجیتال دارای شبکهای مستقل بوده و حکومتها هیچ گونه نظارت و دخالتی بر روی آن ندارند.
از دیگر تفاوتهای این دو میتوان به فیزیکی و غیر فیزیکی بودن این ارزها اشاره کرد. ارز فیات بصورت کاغذی و گاهی به شکل سکه قابل دسترسی است اما ارزهای دیجیتال در صرافیهای آنلاین از جمله صرافی ایرکا کریپتو و در کیف پولهای الکترونیک قابلیت داد و ستد دارد.
(کیف پول الکترونیک به حسابی گفته میشود که شخص در صرافیهای آنلاین برای خود باز میکند و هر گونه تراکنش و معاملات باید از این طریق انجام شود.)
ارز فیات به دلیل سابقه طولانی ای که نسبت به ارز دیجیتال دارد دارای گستردگی بسیار زیادی است و در معاملات بزرگ و بینالمللی نیز همواره از این ارز استفاده میشود. از طرفی میزان نوسانات در این بازار نسبت به بازار دیجیتال بسیار کمتر است و همین باعث شده است که افراد زیادی برای انجام معاملات، همچنان به بازار فیات روی آورند.
مورد آخری که در این مقاله قصد داریم به آن اشاره کنیم برگشت پذیری و برگشت ناپذیری معاملات در بازار ارزهای دیجیتال و بازار ارز فیات است.
تراکنش و معاملات در بازار ارز دیجیتال برگشت ناپذیر است، اما این قاعده درمورد ارز فیات صدق نمیکند و معاملات در این بازار برگشت پذیراند.